9.21.2012

Dūmvadi

Ugunsdrošības nozīme dūmvada izvēlē!


Latvijas būvnormatīvi strikti nosaka, ka būves ( arī dūmvads ir būves daļa ) projektē un būvē tā, lai tās neradītu draudus būves lietotajiem, ka arī blakus celtnēm un to apkārtnē esošo cilvēku dzīvībai un veselībai. Par to, kādas ugunsdrošības prasības būtu jāievēro, izvēloties un pērkot dūmvadu, stāsta LR iekšlietu ministrijas Valsts ugunsdzēsības pārvaldes priekšnieks Dzintars Umulis, Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes prevencijas nodaļas priekšnieks Paulis Tretjakovs un būvinženieris Gusts Grūbe:

- Vai dūmvads nepieciešams katrai apkures ierīcei ?

D.U.: - Jā gan. Katram mājas cēlājam vai attīstītājam būtu jāsāk ar apkures veida izvēli, no kā izrietēs arī tālākās būvniecības prasības un iespējas, līdz ar to ugunsdrošība. Noteicošie faktori: vai tas būs laukos vai pilsētā, cik liela maja iecerēta, kāda noskatītajā gruntsgabalā infrastruktūra u.t.t. Ja tur ir piemēram gāzesvads, tad skaidrs ērtakā būs gāzes apkure. Ja dzīvosit meža ielokā, drošivien prātīgak būtu gādāt malkas krāsni utml. Tāpat pirkšanas reizē pamatīgi jāizanalizē mājas konstrukcija - ja tā būs ķieģeļu, tad nevarēs mūrēt gāzbetona skursteni, ja koka - prātīgak būtu atteikties no metala dūmvada.

P.T.: - Dūmvads nepieciešams katrai apkures ierīcei. Arī pašlaik tik populārajai gāzei, kam sadegot rodas dūmi, gāze, kurai jāizplūst ārpus ēkas. Tāpat ir centralapkurei, ja izmanto fosilo kurināmo - dūmgāzu izvadīšanai jāveic attiecīgi pasākumi. Ventilāciju var uzskatīt par savdabīgu ugunsdrošības garantētāju, jo tā palīdz uzturēt kurtuvē vajadzīgo temperatūru. Ja māja ir vairākas apkures ierīces (pagrabā, katrā stāvā), tur jābūt vairakiem dūmvadiem, lai katru atsevišķo ierīci pievienotu pie dūmeņa. Būvnormatīvi precīzi nosaka, cik apkures ierīču var pievienot pie daudzstāvu nama dūmeņa. Dūmvadiem speciāli izstrādātie tehniskie noteikumi pasaka, cik lielai temperatūrai katrs ir paredzēts.

!!! Uzstādot dūmvadu, jāievēro ražotaju noteiktais atstatums līdz ugunsnedrošām konstrukcijām, kas katram skursteņa veidam ir atšķirīgs. Nevērība pret šo noteikumu, nereti, ir ugunsgrēku cēlonis.

-  Kas nosaka konkrēta dūmvada zīmola izvēli ?

D.U.: - Būtu aplami apgalvot, ka dūmeņa izvēli nosaka mājas konstrukcija vien. Katram apkures veidam veidam papildus prasības diktē ražotājs, šim nolūkam izstrādājot speciālus nozares standartus. Tā, piemēram, metālam, šamota un betona dūmvadu marķējumā ir norādīta dūmeņa darba temperatūra, spiediena līmenis, kondensātizturība, korozijizturība, sodrējdegšanas izturība, minimālais attālums līdz degtspējīgiem materiāliem, oderējuma specifikācija u.c. Tikai ražotājs var noteikt ierobežojumus, piemēram: piecstāvu mājā ( neatkarīgi no tā, koka vai mūra ) konkrētais dūmvads "nevilks" vairak par 20 metriem.

G.G.: - Ja dūmenis ir no mūra, tad ta augstums faktiski būs neierobežots, jo visapkārt būs betons, kas ļaus dūmvadu izvilkt cauri jumtam vai pārseguma konstrukcijām. Lai uzbūvētu dūmvadu koka mājā, degošām konstrukcijām būs jānodrošina atsevišķa telpa, kas jāaizpilda ar akmens vati vai betonu. Pērkot, to visu, var uzzinat instrukcijā, kas pievienota pirkumam un no attiecīgiem normatīviem aktiem. Ražotāja noteiktās uzstādīšanas un ekspluatācijas prasības stingri jāievēro.

G.G.: - Tām apkures ierīcēm, kas pakļautas standartu prasībām ( piemēram, metāla dūmeņi ), jābūt testētiem sertificētās laboratorijās un atbilstoši marķētiem ar CE zīmi un norādi, ka satur nozīmīgākos tehniskos raksturlielumus. Cik zināms Latvijā šādu laboratoriju nav. Taču tas nenozīmē, ka uz citu ES valstu ražotāju un pēcāk testētāju "goda vārdu" nevarētu paļauties. Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā Latvija respektē šos standartus, ko gan esam adaptējuši pašmāju apstākļiem. Tas nozīmē, ka mūsu tirgū tiek piedāvāta šīm prasībām atbilstoša produkcija. Nav gan redzēts, ka pircējs pārbaudītu jauniegūtu automašīnu, ja ir saņēmis līdzi apliecinājumu, ka pirkums atbilst Eiropas standartiem.

-  Vai drīkst pirkt dažāda zīmola dūmvadu un kurtuvi ?

P.T.: - Līdzīgas prasības attiecas arī uz dūmvada "dvīņu brāļiem" - apkures ierīcēm. Tās tāpat ir paredzētas dažādām temperatūrām, ko nosaka kurināmā veids. Gāzei un šķidrajam kurināmam tā būs mazāka, kamīnam ( ja kurinās ar malku ) lielāka. Līdz ar to dūmgāzu temperatūra, kas iziet skurstenī, atšķirsies. Atbilstoši būtu jāizvēlas apkures ierīce un tai pielagots dūmvads. Jāskatās apkures ierīces tehniskie noteikumi un jāsalīdzina, vai tie atbildīs dūmvadam ( protams, sertificētam, ar norādi, līdz kādai temperatūrai pieļauta ekspluatācija ).

G.G.: - Līdzās vispārīgiem principiem ražotāji mēdz noteikt arī specifiskus savietojamības noteikumus. Gadās, ka dūmvads paredzēts tikai noteiktamapkures katlam. Vai tieši otrādi - der itin visam. Pērkot par šīm lietām noteikti jāprasa konsultantam, viņš arī ieteiks piemērotako salikumu.

D.U.: - Ugunsdrošības noteikumi prasa, mainot vecās apkures ierīces pret cita tipa ( cita kurināmā ) vai lielākas jaudas katlu, tā obligāti jāpielāgo vecajam dūmenim. Proti, jāpārbauda dūmvadi ( dūmkanāli ) un ventilācijas kanāli, nosakot to piemērotību jaunās apkures iekārtas tehniskiem parametriem un ražotaja noteiktajam prasībām. Ja, piemēram, metāla dūmņiem ir uzrādīta konkrēta ekspluatācijas temperatūra, tad jaunās apkures ierīces dūmgāzes nedrīkst to pārsniegt. Ja pārsniedz - jāmaina dūmeni.


 Vairāk... 
 
 
 
Web: akolat.lv
Adrese: Ganību dambis 21b
Kontakttālrunis: 29558567
Skype: akolat_ad
Twitter: @akolatbuv
Draugiem.lv: http://www.draugiem.lv/www.akolat.lv/ 
Facebook: http://www.facebook.com/akolatad

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru